Jonathan Leman föreläser

Utbildningssamarbeten

Det finns möjlighet att ingå djupare samarbete med Stiftelsen Expo kring frågor om intolerans. Formerna för samarbete varierar och för närvarande pågår flera olika utbildningssamarbeten. Vill ni ingå samarbeten med Expo Utbildning så är det bara att kontakta Expos utbildningsansvarige på [email protected].


Toleransprojektet

Efter mordet på John Hron i Kungälv i augusti 1995 påbörjades det långvariga arbetet med Toleransprojektet i kommunen med syftet att motverka såväl befintlig som framtida intolerans och rasism.

Målgruppen är ungdomar i åldern 14-16 år som är på väg in i en intolerant eller extremintolerant miljö. Fokus ligger på en undervisningsmetod som ger elever med antidemokratiska värderingar möjlighet att betrakta världen på ett nytt sätt. Den pedagogiska modell som Toleransprojektet är uppbyggd kring har i dag fått spridning till flera andra kommuner runt om i Sverige.

Expos roll i detta arbete är att bistå pedagoger och lärare inom Toleransprojektet med research och information om nazistiska och högerextrema gruppers utveckling, aktiviteter, etablering och organisering i Sverige. Expo ger också lärarna och pedagoger en historisk bakgrund till den högerextrema utbredningen i de kommuner som ingår i projektet.

Är du intresserad av att få veta mer om arbetet? Kontakta Jonathan Leman, researcher och utbildare på Stiftelsen Expo. E-post: [email protected]


Samarbete med fackförbundUnder år 2016 samarbetar Stiftelsen Expo med fyra fackförbund: IF Metall, Svenska Kommunalarbetareförbundet, Handelsanställdas förbund och Transportarbetarförbundet.
 
Omfattningen av respektive samarbete varierar. Gemensamt är att Expo erbjuder föreläsningar och utbildningar för förtroendevalda och medlemmar i berörda förbund. Föreläsningarna handlar framför allt om extremhögerns idéer och politik samt strategier för att motverka dessa rörelser.

Föreläsningarna finansieras av berörda samarbetspartners, men kostnader för logi och resor kan tillkomma på lokal nivå.


För bokning och frågor - kontakta Niclas Nilsson, utbildare samt partneransvarig hos Expo: [email protected]
 

Tipsa:

  • Twitter
  • Facebook