Vårt kursutbud

Våra föreläsningar går att göra som kvarts-, halv- eller heldagskurser. Självklart hjälper vi till med att sätta ihop programmet så att du och din skola, organisation eller företag får en så givande dag som möjligt. Vi föreläser inom fyra olika block: Organisationer och intoleranta miljöer, Hatlärorna, argumentation och undervisning samt Bevara Sverige Svenskt. Klicka på respektive block i menyn till vänster för att se vilka föreläsningar vi erbjuder. Kontakta oss för mer information och offert.
 • Skola och undervisning

  Våga ifrågasätta!

   forelasning duarte

  En interaktiv föreläsning där vi rör oss både på individplanet och på en övergripande samhällsnivå. Föreläsningen tar upp vi och dom-tänkande, stereotyper och rasism i dagens Sverige.

 • Skola och undervisning

  Intolerans och skolan

  Skola

  Föreläsningen tar avstamp i vi och dom-tänkande och belyser rasismens och intoleransens idé, struktur, organisering och konsekvens. Utbildningen ger en kunskapsöversikt om den organiserade rasism och intolerans som både elever och skolpersonal kommer i kontakt med via internet och på gator och torg.

 • Skola och undervisning

  Kompetensutveckling för lärare

   jonathan leman

  Expo erbjuder en hel eller en halv utbildningsdag för lärare och andra pedagoger.

 • Organisationer och intoleranta miljöer

  Modern naziströrelse

  utb_nynazism_01.jpg

  Den svenska nazistiska miljön är en sluten och ibland våldsam rörelse som myndigheter och det civila samhället många gånger blundar för. Vi berättar om de olika grupperingarnas framväxt, arbetssätt och propagandametoder.

 • Organisationer och intoleranta miljöer

  Den antimuslimska miljön

  Efter Utoya

  Vi utgår från terrordåden i Norge 2011 och tar upp den politiska miljö som Anders Behring Breivik sympatiserar med. Vilka är aktörerna? Vilka är konspirationsteorierna?

 • Hatlärorna

  Modern antisemitism

  utb antisemitism

  En föreläsning om samtida antisemitiska yttringar i Sverige och världen. Vi berättar om rötterna till de vanligaste antijudiska konspirationsteorierna och ger förslag på hur man kan argumentera mot dem.

 • Organisationer och intoleranta miljöer

  Extremhögerns historia

  utb_hist_nsap_01.jpg

  Från fascister och nazister på 1920-talet till dagens sverigedemokrater och vit makt-grupper. Vi berättar om den svenska extremhögerns historia. Heldagsutbildningen bygger på Expos unika kunskapsbank om svensk rasism och intolerans.

 • Organisationer och intoleranta miljöer

  Europas extremhöger

  utb_europa_nazi_01.jpg

  En föreläsning om efterkrigstidens europeiska extremhöger där vi går igenom framväxten av Europas främlingsfientliga partier. Vi visar på likheter och skillnader mellan de olika partierna och redogör för skillnaden mellan högerextremism och högerpopulism.

 • Hatlärorna

  Modern islamofobi

  utb_islamafobi_01.jpg

  En föreläsning som går igenom den organiserade islamofobin i Sverige och världen. Vi går igenom vanliga antimuslimska argument och berättar om konspirationsteorier om ett påstått muslimskt maktövertagande.

 • Argumentation och undervisning

  Journalistkollen

  utb_europa_nazi_02.jpg

  Expo berättar om hur man kan granska högerextrema, främlingsfientliga och intoleranta organisationer och rörelser. Föreläsningen passar perfekt för redaktioner och journalisutbildningar.

 • Bevara Sverige Svenskt

  Från BSS till Jimmie Åkesson

  utb bss till jimmie

  En föreläsning om Sverigedemokraternas historia och framväxt. Föreläsningen sträcker sig från 1979 då kampanjen Bevara Sverige Svenskt startade till idag då partiet med Jimmie Åkesson som ledare finns representerat i Sveriges riksdag.

 • Argumentation och undervisning

  Hur bemöta Sverigedemokraterna?

  utb_sd_har_fel_01.jpg

  Hur förbereder man sig inför en debatt med en sverigedemokrat? Vilka argument är viktigast? Och hur bemöter man egentligen rasism och främlingsfientlighet?

 • Bevara Sverige Svenskt

  Ideologin bakom Sverigedemokraterna

  utb_sd_ideologi_01.jpg

  Vad menar Sverigedemokraterna med "öppen svenskhet", "svenskfientlighet", "assimilering" och "den nationalistiska principen"? En grundlig genomgång av Sverigedemokraternas retorik samt ideologiska och politiska ställningstaganden.

 • Argumentation och undervisning

  Positiv antirasism

  utb positiv antirasism

  Antirasismen har historiskt varit en 
motrörelse, en reaktion på orättvisor. Det räcker inte. Antirasismen måste handla om att vara för något. Föreläsningen utgår från Alex Bengtssons och Daniel Poohls bok "Positiv antirasism – så förnyar vi en debatt som kört fast".

 • Argumentation och undervisning

  Mänskliga rättigheter och den organiserade intoleransen

  utb human rights

  I den här föreläsningen ger vi en grundläggande genomgång av vad som är mänskliga rättigheter och hur systemet med dessa fungerar. Vi diskuterar hur olika intoleranta aktörer, exempelvis SD, ställer sig till de mänskliga rättigheterna och hur de använder begreppet i sin retorik.

 • Bevara Sverige Svenskt

  Fackföreningars möjligheter och ansvar

  utb_sd_arbetare_01.jpg

  Rasismen är ett direkt hot mot fackföreningens värdegrund och grundläggande idé om att försvara sina medlemmars intresse. Vill ni stärka ert antirasistiska arbete inom er fackförening är detta en utbildning för er.

 • Bevara Sverige Svenskt

  Heldag om Sverigedemokraterna

  utb sd heldag

  Innehåller några av våra föreläsningar om Sverigedemokraterna. Går igenom partiets historia, propaganda och politik. Under dagen får deltagarna också möjlighet till argumentationsövningar och strategidiskussioner.

 • Hatlärorna

  Kvinnan tillbaka till spisen

  utb kvinnosyn

  Oavsett om man befinner sig i den rasideologiska miljön eller är en anhängare av counterjihad så är kampen mot feminism, genuspedagogik och jämlikhetsarbete viktigt. Vi förklarar kopplingen mellan främlingsfientlighet och hatet mot HBTQ-rörelsen och feminismen.

Föreläsningar

Föreläsningar

Expo Utbildning har föreläst på skolor, hos föreningar, för myndigheter, politiska partier och hos många andra sedan 1997. Ta en titt på våra redan färdiga föreläsningspaket.