Vårt kursutbud

Våra föreläsningar går att göra som kvarts-, halv- eller heldagskurser. Självklart hjälper vi till med att sätta ihop programmet så att du och din skola, organisation eller företag får en så givande dag som möjligt. Vi föreläser inom fyra olika block: Organisationer och intoleranta miljöer, Hatlärorna, argumentation och undervisning samt Bevara Sverige Svenskt. Klicka på respektive block i menyn till vänster för att se vilka föreläsningar vi erbjuder. Kontakta oss för mer information och offert.
 • Organisationer och intoleranta miljöer

  Med myter som vapen

  utb konspirationsteorier

  Vem styr allt - egentligen? Från konspirationsteorier om Illuminati och franska revolutionen till dagens New world order och chemtrails. Här ges en inblick i konspirationismens värld - där inget är vad det ser ut att vara.

 • Argumentation och undervisning

  För elever - Våga ifrågasätta!

   forelasning duarte

  Här pratar vi om olika begrepp som rasism, främlingsfientlighet, fördomar och stereotyper. Eleverna bjuds in till samtal om identitet, svenskhet och källkritik på nätet - med uppmaningen att tänka kritiskt och våga ifrågasätta "sanningar".

 • Argumentation och undervisning

  Intolerans och skolan

  Skola

  Fortbildningar för skolpersonal: Från organiserad rasism till vardagliga uttryck för intolerans - här diskuterar vi mekanismerna bakom fördomstänkande och den propaganda elever möter på och utanför nätet. Vilka är strategierna för ett antirasistiskt arbete i skolan?

 • Organisationer och intoleranta miljöer

  Agendajournalistik

  Agendajournalistik

  Lär dig mer om hur högerextrema aktörer använder sig av egna och andras medier för att få ut sin propaganda och påverka samhällsopinionen.

 • Hatlärorna

  Folk, familj och fosterland

  utb kvinnosyn

  Om nationalismens antifeminism och hot mot hbtq-rättigheter. Hos extremhögern står kärnfamiljens ideal i centrum, ihop med missionen att skapa manliga män och kvinnliga kvinnor, att kontrollera kroppar, sexualitet och reproduktionsförmåga - allt för att rädda vår framtid.

 • Hatlärorna

  Rasismens ABC

   jonathan leman

  Rasbiologi, främligsfientlighet, fördomar och stereotyper. Vad är egentligen rasism? Här diskuterar vi rasismens olika uttryck i samhället och erbjuder fördjupning inom särskilda idéläror som antisemitism, islamofobi, antiziganism och afrofobi.

 • Organisationer och intoleranta miljöer

  Modern extremhöger

  utb_nynazism_01.jpg

  Så funkar dagens rasideologiska miljö. Vilka är Nordiska motståndsrörelsen, vad betyder symbolen på klistermärket, hur ser våldspotentialen ut inom den högerextrema rörelsen och vad innebär det egentligen att vara identitär? Vi visar hur miljön har förändrats över tid.

 • Bevara Sverige Svenskt

  Från BSS till Jimmie Åkesson

  utb bss till jimmie

  Föreläsningar om Sverigedemokraternas historia och framväxt. Innehållet sträcker sig kampanjen Bevara Sverige Svenskt till idag då partiet med Jimmie Åkesson som ledare finns representerat i Riksdagen. Vi förklarar hur SD:s strategier, retorik och ideologi har förändrats genom åren.

 • Organisationer och intoleranta miljöer

  Europas extremhöger

  utb_europa_nazi_01.jpg

  En föreläsning om efterkrigstidens europeiska extremhöger där vi går igenom framväxten av Europas främlingsfientliga partier. Vi visar på likheter och skillnader mellan de olika partierna och redogör för skillnaden mellan högerextremism och högerpopulism.

Föreläsningar

Föreläsningar

Expo Utbildning har föreläst på skolor, hos föreningar, för myndigheter, politiska partier och hos många andra sedan 1997. Ta en titt på våra redan färdiga föreläsningspaket.